O nouă tehnologie de iluminare va scoate din peisaj becurile cu tuburi fluorescente in 2013

Inginerii Universității Wake Forest, din North Carolina, SUA, au dezvoltat o alternativă a iluminatului la scară largă printr-o nouă tehnologie care elimină toate slăbiciunile becurilor și neoanelor clasice: lumina produsă nu licăre, iar dispozitivul care o generează este incasabil și neperisabil.

Noua metodă de a produce lumină artificială are la bază tehnologia FIPEL field-induced polymer electroluminescent care generează o lumină albă și plăcută in locul celor galbenă și albăstruie emise in mod normal de becurile incandescente, fluorescente și chiar de LED-uri.

Potrivit lui David Carroll, cercetătorul care a coordonat dezvoltarea tehnologiei la Wake Forest, „echipa folosește o rețea de polimeri modificați la nanoscară pentru a transforma ncărcătura electrică in lumină”. Acest lucru le permite inginerilor să creeze un bec complet inovator, din materiale plastice.

Dispozitivul cu pricina este construit din trei straturi de polimer flexibil amestecat cu nanomateriale care, stimulate potrivit, creează o lumină sclipitoare perfect albă similară celei naturale preferată de ochiul omenesc. Cu toate acestea, noul bec poate fi proiectat incat să emită lumină in orice culoare și in orice formă de la panouri de peste o jumătate de metru pătrat fiecare, pentru iluminarea birourilor și pană la becuri cu fasung clasic, potrivite lustrelor și lămpilor domestice.

Noua soluție de iluminare este cel puțin de două ori mai eficientă energetic dect becurile fluorescente compacte (CFL) și pe aceeași treaptă cu LED-urile, dar fără riscul spargerii pe care il prezintă primele și fără lumina albăstruie obositoare a celor din urmă. Longevitatea noii tehnologii este confirmată de un model care funcționează deja de zece ani. Producția la scară largă și comercializarea ar putea incepe anul viitor.

Corpuri de iluminat, Spoturi, Sisteme de Pornire, Proiectoare, Benzi cu LED si Accesorii, Becuri, Dulii, Balast, Transformatoare, Dimmere, Starter, Condensatori, Aparataj, Termostate, Prelungitoare, Tamburi, Stechere, Cuple, Senzori, Fotocelule, Sonerii, Sirene, Accesorii Telefonice, Relee Auxiliare, Sigurante Automate, Programatoare, Contoare, Accesorii Cablu, Contactoare, Relee, Motorstarter, Intrerupatoare Circulare, MPR, Sigurante Cilindrice, Butoane, Lampi Semnalizare, Aparate Masura, Transformatoare Curent, Limitatori, Tablouri Electrice, Doze, Prize si Fise Industriale, Panouri de Distrubutie, Papuci, Mufe, Cleme, Izolatori, Banda Spiralata, Marcaje, Banda PVC, Banda Suport, Clips cui, Fasete, Tub Termocontractabil, Mansoane, Sarma Tras, Cabluri Copex, Tub Rigid, Tub Flexibil si Accesorii, Jgheaburi metalice si Accesorii, Stabilizatoare, Spray Scule, Aparate de Masura, Ventilatoare si Accesorii, Corpuri de Iluminat Emergenta.